Café / Restaurant De Beyerd
Het beroemde biercafé De Beyerd in Breda vormt niet alleen een veilige thuishaven voor de deelnemers aan veel leercirkels die we in het zuiden van het land organiseren. Het vormt ook de inspirerende context waarbinnen deelnemers in staat zijn grenzen te verleggen; van henzelf en – indirect ook – van de organisatie waarvoor zij werken. De sfeer van oude tijden in de bovenkamer met tal van verwijzingen naar bierkwaliteit, bierbrouwproces en bierwedstrijden brengt de deelnemers in een bijzondere stemming die hen niet meer loslaat en hen in staat stelt boven zichzelf uit te stijgen. Anders gezegd: een nieuw bewustzijnsniveau te bereiken en een hoger niveau van acteren. Ook de dienstverlening onder leiding van Mikel en Orson, de eenvoudige maar zeer smakelijke gerechten en de heerlijke bieren dragen bij tot grote prestaties. Deze worden op de laatste avond in de vorm van puntige Pecha Kucha’s vertoond en leiden in veel gevallen tot een kanteling van de organisatie.
Dan nog iets over De Beyerd:
‘Dit is me een café zeg !’ Een uitspraak van een jurylid dat de Beyerd bezocht voor de Café Top 100-verkiezing 2010. Voor de tweede keer eindigt de Beyerd in deze verkiezing op nummer 1. In 1995 onder leiding van vader Piet en in 2010 lukt het zonen Mikel en Orson opnieuw de eerste positie in caféland te bekleden. De Beyerd is veel meer dan alléén café. Het is een veelzijdig Horecabedrijf met een familietraditie sinds 1838.
Sinds 1992 wordt er serieus gekookt in de Beyerd. In het begin voorzichtig de bierkeuken aftastend, maar op dit moment is BIER ook in het restaurant de rode draad. Alle gerechten zijn met bier bereid of hebben iets met bier en/of een brouwerij te maken. In het restaurant zit u werkelijk midden in de brouwerij, en waar smaakt een biertje lekkerder dan naast de koperen ketel waarin het is gebrouwen?
Drie Hoefijzers Klassiek
De Huisbrouwerij de Beyerd startte medio 2003 haar brouwactiviteiten achter het gelijknamig restaurant. Vanuit het restaurant hebben de bezoekers het zicht op de fraaie koperen brouwketels. Toen Interbrew in september 2002 bekend maakte dat in 2004 de Oranjeboom Bierbrouwerij in Breda zou gaan sluiten hebben we onze wens bij Interbrew neergelegd of wij Drie Hoefijzers Klassiek, in onze brouwerij kleinschalig zouden mogen brouwen. Vol enthousiasme werd dit voorstel onthaald en wij kregen hiervoor een licentieovereenkomst. Deze overeenkomst gaf ons direct de mogelijkheid om professioneel voor de dag te komen. Niet alleen het gebruik van de naam Drie Hoefijzers Klassiek maar ook de volledig ontwikkelde receptuur en het gebruik van de originele gistcultuur (ITB 100) stond ter onze beschikking. Deze gist was jarenlang bewaard in de gistbank van Interbrew.
Cas Meijling, brouwingenieur die aan de wieg stond van de originele Drie Hoefijzers Klassiek, begeleide de brouwer al vanaf de brouwplannen. Ook voert hij regelmatig kwaliteitscontroles uit en waar nodig ondersteunen om de het bier zo authentiek mogelijk te laten smaken.