Recensie

Hoe raak je ze kwijt? Over ontspoorde leiders en slechte managers

 

Het probleem van leiderschap, namelijk slecht leiderschap, is volgens Joep Schrijvers, ten onrechte een verwaarloosd thema. Het is hoog tijd de ‘gestoordheid van het alledaagse’ onder ogen te zien en niet mee te gaan in het positieve intentiedenken dat verhindert de vinger op de zere plek te leggen. Daar gaat dit helder en prettig geschreven boek over, dat deels teruggrijpt op oude in onbruik geraakte denkbeelden.

In 2002 verscheen van Schrijvers “Hoe word ik een rat?” Dit boek over strategisch gedrag om je als leider of volgeling omhoog te werken, trok veel aandacht en kreeg terecht veel publiciteit. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder, hebben te maken (gehad) met veel gestapelde crises in het groot en schandalen ‘in het klein’. In diezelfde periode zijn boekenkasten vol geschreven over goed leiderschap en is er hele opleidingsindustrie in de publieke en private sector ontstaan rond leiderschap. In dit boek gaat het daarentegen om slecht of ontbrekend leiderschap – waar heeft dat mee te maken? – en richt Schrijvers zijn pijlen op de bedrijfstak die lucht verkoopt. Schrijvers zelf omschrijft het als de ‘gesuikerde leiderschapssprookjes van de managementindustrie’. De kritisch-sceptische invalshoek van dit boek, juist omdat het zich afzet tegen het brave mainstreamdenken over leiderschap, verdient wat mij betreft opnieuw aandacht.

Kortom: doel van het boek is te laten zien dat de mens, dus ook de leider, vaak juist niet in het belang van het grotere geheel denkt en handelt. Daarom moeten we, volgens de auteur, van deze ontspoorde leiders af zien te komen. Maar dan moeten we eerst doorzien hoe die ontsporing werkt, zo lijkt de stelling van Schrijvers te zijn. Pas dan kunnen we mogelijkerwijs bijdragen aan beter leiderschap met minder schadelijke effecten voor de samenleving.

Zeelenberg beoogt met de Leercirkels leidinggevenden en professionals bewust te maken van de verandernoodzaak in het publieke domein. Zij doet dat door deelnemers te inspireren vanuit een originele kijk op zaken en hen  te laten reflecteren op ingesleten patronen en mechanismen in het gedrag van mens en organisatie. Lerend veranderen is dus de praktijk, maar nooit zonder kennis, informatie en boeken. Daarom is het mooi dat Zeelenberg de samenwerking is aangegaan met Managementboek. Managementboek probeert op allerlei manieren mensen uit het vak en de praktijk van organisatieverandering te voeden met nieuwe inzichten en kennisproducten. Via onderstaande knop kan je het besproken boek direct bij Managementboek kopen. De bestelling, betaling en verzending verloopt via hun eigen website.

Managementboek is het toonaangevende tijdschrift op het gebied van organisatieontwikkeling. Een must dus voor professionals in de private èn publieke sector om kennis te nemen van de meest recente inzichten van bekende en minder auteurs. Managementboek biedt haar lezers via blogs nog een viertal mogelijkheden om kennis te verdiepen. Allereerst door Interviews te houden met auteurs van recent verschenen boeken, die een duidelijke boodschap hebben. Daarnaast is er een rubriek Actueel, met previews van auteurs op hun pas verschenen of nog te verschijnen boek. Een goed mogelijkheid dus om de persoon en drijfveren achter het boek te leren kennen. De rubriek Recensies bevat een kritische evaluatie door externe redacteuren van recent verschenen boeken. Is dus handig om de mening te horen van iemand die is ingevoerd in de materie. Tot slot, is er een Opinie blog van professionals die in de vorm van een column hun visie op een vraagstuk, aanpak of methode onder de aandacht van de lezers van Managementboek willen brengen. Vaak heel leerzaam.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment