Bibliotheek

Recensie: Verandermanagement veranderd van Wouter ten Have c.s

Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans, Maarten Otto en Steven ten Have hebben met hun boek ‘Verandermanagement veranderd’ een bijdrage geleverd aan de professionalisering van het verandermanagement. Zij hebben een 18-tal populaire veranderideeën – hypes in de vakgebied – getoetst aan de hand van wetenschappelijke publicaties, die betrekking hebben op de…

Lees verder...

Recensie: Ecologisch wezen van Timothy Morton

Na de spraakmakende boeken ‘Hyperobjects’ (2013) en Dark ecology (2016), waarin Morton omstandig uitlegt hoe we verstrikt zijn geraakt in ons technisch hoogwaardig, eigen geweven ecologische web, is ook zijn nieuwe boek ‘Ecologisch wezen’ weer een hersenkraker. Niet alleen om zijn denkstappen te kunnen volgen, maar ook om diep te…

Lees verder...

Steentjes in de vijver

‘Transities zijn mensenwerk’, is de openingszin in het nieuwste boek van Jan Rotmans. Dat idee is  niet nieuw en vormt een belangrijk onderdeel van het nieuwe management denken. Verandering begint bij mensen. Zeelenberg| Adviseurs voor mens en organisatie, hanteert dit als uitgangspunt van de leercirkels Leiderschap en talentontwikkeling, die zij…

Lees verder...

Open venster – deel 2

Er is iets in de lucht, een nieuw management denken.’ Dat zegt Frederic Laloux wanneer hij vertelt over zijn onderzoek naar organisaties die het anders aanpakken en die in de kern veel op elkaar lijken. Zijn onderzoek sluit aan bij het pallet nieuwe denkbeelden, theorieën en modellen dat Paul Misdorp en…

Lees verder...

Uittreksel ‘Quantum leiderschap’ van Danah Zohar

Quantum leiderschap van Danah Zohar De quantumfysica en de chaos- en complexiteitstheorie benadrukken het creatieve potentieel van onzekerheid. Het gaat er van uit dat creatiev systemen complex en sterk onderling verbonden zijn en dat we het zelforganiseren kunnen laten functioneren, in dialoog met elkaar en hun omgeving. Ze zijn op…

Lees verder...

Tip: ‘Ik ben Erica – De psychologie van veranderkracht’

‘Ik ben Erica – De psychologie van veranderkracht’ Organisaties veranderen, maar hoe veranderlijk zijn wij? Zijn onze oude, psychologische patronen toereikend in een ‘agile’ omgeving die steeds nieuwe eisen stelt? Kunnen medewerkers, managers, teams en organisa­ties mee veranderen in het tempo van de technologie? Of is artificiële in­telligentie flexibeler en…

Lees verder...

Uittreksel ‘Reinventing Organizations’

De schande van het management Slechts 13% van de werknemers voelt zich betrokken bij hun werk, 63% is niet betrokken en 24% distantieert zich er zelfs actief van. Gary Hamel spreekt dan ook van de schande van het management. Organisaties zijn zielloze fabrieken geworden. Laloux geeft aan dat de pijn…

Lees verder...

Recensie: De Ambachtsman

Het boek van de beroemde arbeidssocioloog Richard Sennett heeft zojuist z’n 10e druk beleefd en dateert al weer van acht jaar geleden. Toch reden om er een ogenblik bij stil te staan, omdat de relevantie onmiskenbaar is. Hoog ziekteverzuim, burnout, moeizame innovatie, ontmoedigende signalen over wet-en regelgeving voor ZZP-ers, het…

Lees verder...

Crisis of kruispunt

‘Crisis of kruispunt’ is een bundeling van bewerkte weblogs die ik de afgelopen drie jaar heb geschreven voor de websites van VinNDT (www.vinndt.nl) en Zeelenberg (www.zeelenberg.nl). De drang om er bij herlezing van deze stukken een geheel van te maken, werd sterker toen ik er achter kwam dat veel teksten…

Lees verder...

Recensie: De nieuwe politiek van Europa

Het boek gaat over de laatste acht jaar Europa. Wat was de bedoeling van Europa, wat blijkt het te zijn en welke noodzaak is er voor een nieuwe politiek gegeven de crises die we ervaren en ondervonden hebben? Crises die te maken hebben met grote complexe problemen, maar ook met…

Lees verder...

Recensie: Dwalen in het antropoceen

René ten Bos, onlangs verkozen tot Denker des Vaderlands, heeft een intrigerend boek geschreven over de mens in deze tijd, welke hij aanduidt met ‘antropoceen’. Je kunt zijn boek ‘Dwalen in het antropoceen’ lezen als het verslag van een pijnlijke trektocht door de geschiedenis van de mens op schoenen die…

Lees verder...

Recensie: Engage! Reisgids voor veranderavonturen

Het zeer recent verschenen boek van Woody van Olffen, Raymond Maas en Wouter Visser “Engage!” doet precies wat de ondertitel doet vermoeden. Het geeft een nuttig overzicht van wat je allemaal tegen kunt komen als je gaat veranderen. Het boek is niet alleen een reisgids, maar ook een logboek met…

Lees verder...

Recensie: Game changers

Veranderen voor organisaties is moeilijk en als er dan veranderd moet worden dan gebeurt het geleidelijk stap voor stap volgens bestaande regels. Veranderen is meer een manier van verbeteren. Maar in deze tijd, in een periode van grote onzekerheid is deze incrementele veranderingsstrategie niet altijd voldoende. Radicale verandering, vanuit de…

Lees verder...

Recensie: No box – Leef je waarden in leiderschap

In feite gaat ‘No box’ over de ontwikkeling van de bedrijfssleutelaar en inspirator Menno Molendijk zelf.  Het boek pleit voor een zo onbevangen mogelijke kijk op onszelf en onze omgeving, als  voorwaarde om werkelijk te kunnen veranderen. De auteur maakt ons bewust van de vele boxen waarin we zitten en…

Lees verder...

Recensie: Nooit af (permanent bètaversie)

‘Nooit Af’ gaat over onbeperkte mogelijkheden om vorm te geven aan de toekomst, die al begonnen is en de mechanismen en manipulaties die ervoor zorgen dat organisaties die mogelijkheden niet zien of niet willen benutten. Het boek toont ons óók fragmenten van de onderstroom in de samenleving, die zullen leiden…

Lees verder...

Recensie: Quantum leiderschap

Danah Zohar heeft aan haar twee bestsellers The Quantum Self (1990) en Spiritual Intelligence (2004) zeer recentelijk een derde toegevoegd over ‘ Quantum leiderschap’. Vanuit een diep doorvoelde noodzaak om echt te veranderen – de kapitalistische cultuur heeft volgens haar een onhoudbaar systeem voortgebracht dat in elk opzicht op z’n…

Lees verder...

Recensie: Semco in de polder

De titel verwijst naar het Braziliaanse bedrijf Semco dat het door toedoen van zijn directeur Ricardo Semler heeft aangedurfd om van z’n 5000 medewerkers medeaandeelhouders te maken. Op bescheidener schaal heeft Allard Droste het in Nederland aangedurfd het metaalbewerkingsbedrijf Aldowa in Rotterdam van medewerkers medeondernemers te maken. Dit boek gaat…

Lees verder...

Recensie: Strategisch gedrag in netwerken

Gedrag en gedragsonderzoek mogen zich bij organisatie- en beleidsontwikkeling verheugen op een steeds grotere belangstelling. Naarmate onze samenleving complexer wordt en deze ook nog eens vergezeld gaat van een grote dynamiek volstaan deductieve modellen gebaseerd op de rationele beleidsontwikkeling en besluitvorming niet meer. De mens blijkt in zijn gedrag een…

Lees verder...

Uittreksel ‘Homo Deus’

De wereld wordt al driehonderd jaar gedomineerd door het Humanisme, dat het leven, het geluk en de vermogens van Homo Sapiens heilig heeft verklaard. In de opkomst van het Humanisme ligt het einde ervan al besloten: we houden mensen in leven tot ze zo’n meelijwekkende toestand hebben bereikt dat we…

Lees verder...

Uittreksel ‘Nederland op doorbreken’

Het boek maakt gebruik van de inzichten van de theorie van Spiral Dynamics, beschrijft de geschiedenis van de mensheid in termen van bewustzijnsontwikkeling en past deze ook toe op de Nederlandse situatie. Deze wordt een complexe mozaïek samenleving genoemd. De voorloper van het SD-model, Clare Graves, verbond de fysiologische, psychologische…

Lees verder...

Uittreksel “De Corporate tribe”

Het motto van Braun en Kramer is ‘leren van wat we al weten’. Dit verwijst naar reflectie en het stilstaan waar we  als mens, organisatie, samenleving vandaan komen, roept ook een sfeer op van verstilling en respect van ‘wat al is en wat we in deze turbulente tijd schijnbaar zijn…

Lees verder...

Uittreksel “De ontdekking van de toekomst”

Dit boek van Wim de Ridder, verschenen halverwege 2014, staat in het perspectief van het optimistische toekomstgeloof van de Verlichting. De technologie is de drijvende kracht van de vooruitgang, maar hoewel we geen idee hebben van wat de gevolgen voor het leven op aarde zijn, heeft het boek toch een…

Lees verder...

Uittreksel “Waar geen wil is, is een weg”

Terwijl in het Westen het ego versterkt wordt door kritisch denken en autonoom handelen, voortkomend uit de hang naar vrijheid en de wil tot ontwikkeling, wordt in het Oosten de begeerte of wil juist gezien als oorzaak van het lijden en wordt het ego vernietigd. Niet het individu, maar de…

Lees verder...

Syllabus E-book 2016

Een E-book, een syllabus, een naslagwerk, een inspiratiebron. De deelnemers aan de leercirkels ‘leiderschap en talentontwikkeling’ zullen er dingen in herkennen en soms erkennen. Onderwerpen, beschouwingen, ook visies van ons als  begeleiders, behandelde onderwerpen, uitgewerkte theorieën, uitgesproken ‘dingen’, maar soms ook niet uitgesproken maar wellicht toch herkenbaar. Het is geen…

Lees verder...

De aanmoediging 2016

De Aanmoediging 2016 In ons digitale tijdperk wordt soms wat meewarig aangekeken tegen ‘boekenwijsheid’. Alles is toch op internet te vinden? Ja, is ons antwoord: heel veel nuttige informatie is digitaal beschikbaar. En toch is het lezen van een boek met de pen in aanslag een bijzonder rustgevende ervaring, die…

Lees verder...

Open venster

De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe kan je dat binnen je eigen organisatie tot stand brengen? Paul Misdorp en Jan Willem Zeelenberg , werkend vanuit Zeelenberg, adviseurs voor mens en organisatie, willen hier met hun leercirkels ‘leiderschap en talentontwikkeling’ een bijdrage aan…

Lees verder...

Er valt nog zoveel meer te vertellen

En daarom nemen wij graag contact met u op, om uw vragen te beantwoorden, of om met u mee te denken, uw reactie te horen, uw adviezen te volgen of juist u van advies te voorzien. De leercirkel is een dienst van Zeelenberg | adviseurs voor mens en organisatie.
Wilt u meer informatie over Zeelenberg, kijk op www.zeelenberg.nl of neem contact met ons op via onderstaande email adres of telefoonnummer. Uiteraard kunt u ons ook bereiken via het reactieformulier op deze site.

Telefoon:

+31 (0)73 – 612 06 55

Social profiles:

E-mail:

info@leercirkel.org

Zeelenberg

| adviseurs voor mens en organisatie

STUUR OP