Uittreksel

Een cultuur voor iedereen; hoe creëer je een Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisatie van Robert Kegan en Lisa Laskow Lahey

 Dit boek start vanuit de constatering dat in de gewone organisaties de meeste mensen een extra baan hebben waar niemand hen iets voor betaalt. Dat is de tijd en energie die de mensen gebruiken om hun zwakke punten weg te moffelen, zich beter voor te doen dan ze zijn, spelletjes te spelen, hun onzekerheden te verstoppen, kortom: om zichzelf te verstoppen.

Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties (BOO) werken op een hoger bewustzijnsniveau: iedereen leert verantwoordelijkheid te nemen voor hoe ons denken werkt, zodat we onze aandacht erbij kunnen houden en we zo aan het werk kunnen blijven. Leren komt neer op het ondersteunen door de omgeving van mensen bij het overwinnen van hun beperkingen om daarmee bij te dragen aan de winstgevendheid van de onderneming. Persoonlijke ontwikkeling is het geheime wapen voor zakelijk succes in de toekomst.

Leiderschap toont zich in het organisch verbinden van een veilige thuishaven aan een reeks van kritisch constructieve praktijken of werkwijzen, waardoor de ontwikkelingskansen van medewerkers enorm toenemen.

Met Ronald Heifetz: technische uitdagingen vragen om nieuwe vaardigheden, maar adaptieve uitdagingen vragen niet alleen om verandering in vaardigheden, maar vooral om verandering in denkwijze, verandering op het niveau van het besturingssysteem zelf en dat noemen we ontwikkeling.

 

Stukjes lof naam-makers

Dit boek heeft zeer veel lof geoogst, daarom een hele korte bloemlezing van de reacties die ook ik onderschrijf:

  1. Senge: Het ontwikkelen van mensen is de strategische kern van een onderneming
  2. Laloux: Het ontwikkelen van mensen is een expliciet evoluatief doel
  3. Hamel: Past helemaal in de traditie van de lerende organisatie, zeer prikkelend
  4. Gardner: Origineel boek dat de diepe verbanden laat zien tussen menselijke ontwikkeling en de kracht van organisaties
  5. Lawson: Hoe kleine veranderingen voor organisaties en individuele leiders enorm lonend kunnen zijn
  6. Schein: Hoe organisaties op de werkplek tegelijkertijd economisch doelmatig zijn en iedereen als mens tot ontwikkeling laat komen
  7. Spence: Hoe het mogelijk is om organisaties tot uitzonderlijke prestaties uit te dagen

Lees de pdf

Zeelenberg beoogt met de Leercirkels leidinggevenden en professionals bewust te maken van de verandernoodzaak in het publieke domein. Zij doet dat door deelnemers te inspireren vanuit een originele kijk op zaken en hen  te laten reflecteren op ingesleten patronen en mechanismen in het gedrag van mens en organisatie. Lerend veranderen is dus de praktijk, maar nooit zonder kennis, informatie en boeken. Daarom is het mooi dat Zeelenberg de samenwerking is aangegaan met Managementboek. Managementboek probeert op allerlei manieren mensen uit het vak en de praktijk van organisatieverandering te voeden met nieuwe inzichten en kennisproducten. Via onderstaande knop kan je het besproken boek direct bij Managementboek kopen. De bestelling, betaling en verzending verloopt via hun eigen website.

Managementboek is het toonaangevende tijdschrift op het gebied van organisatieontwikkeling. Een must dus voor professionals in de private èn publieke sector om kennis te nemen van de meest recente inzichten van bekende en minder auteurs. Managementboek biedt haar lezers via blogs nog een viertal mogelijkheden om kennis te verdiepen. Allereerst door Interviews te houden met auteurs van recent verschenen boeken, die een duidelijke boodschap hebben. Daarnaast is er een rubriek Actueel, met previews van auteurs op hun pas verschenen of nog te verschijnen boek. Een goed mogelijkheid dus om de persoon en drijfveren achter het boek te leren kennen. De rubriek Recensies bevat een kritische evaluatie door externe redacteuren van recent verschenen boeken. Is dus handig om de mening te horen van iemand die is ingevoerd in de materie. Tot slot, is er een Opinie blog van professionals die in de vorm van een column hun visie op een vraagstuk, aanpak of methode onder de aandacht van de lezers van Managementboek willen brengen. Vaak heel leerzaam.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment