Quantum leiderschap van Danah Zohar
De quantumfysica en de chaos- en complexiteitstheorie benadrukken het creatieve potentieel van onzekerheid. Het gaat er van uit dat creatiev systemen complex en sterk onderling verbonden zijn en dat we het zelforganiseren kunnen laten functioneren, in dialoog met elkaar en hun omgeving. Ze zijn op hun best als ze zich ‘op de rand van chaos’ bevinden, het punt van maximale instabiliteit binnen een systeem dat de vrijheid biedt om te innoveren en de regels te herschrijven.”
Quantumleiders leren hoe ze in onzekerheid en instabiliteit moeten werken en gedijen er goed bij. Ze weten creativiteit en innovatie het best kunnen worden gekoesterd ‘op de rand van chaos’. Ze zien het gebrek aan zekerheid en duidelijk grenzen als een kans voor experimenten en creatieve onderzoekingen. Terwijl Newtoniaanse leiders de voorkeur geven aan het spelen van een begrensd spel, een spel binnen de regels en binnen de grenzen, verkiezen quantumleiders een spelen met de grenzen, ze bedenken nieuwe regels en vinden het spel opnieuw uit.
De schreeuwende behoefte aan nieuw leiderschap
De interne en externe dynamieken zijn zo groot dat ze als het ware een nieuw soort leiderschap genereren. Met name de technologische ontwikkeling is zo sterk dat we een creatieve herstructurering nodig hebben. De nieuwe quantumopvatting voor leiders en managers komt erop neer dat sprake is van voortdurende ontwikkeling, holistische sterk met elkaar verbonden zelforganiserende systemen die door middel van trial-and-error de toekomst onderzoeken. Vanuit de mens gezien worden mechanistische wetten vervangen door zingeving, doel en motivatie als dynamische organisatieprincipes van ons leven en onze organisaties.
Daarbij passen het vertrouwen in mensen en systemen, het opbouwen van teams, flexibiliteit en dialoog, openstaan voor onbekende ontwikkelingen. Dienstbaarheid is een kernwaarde, omdat je beseft deel te zijn van ene groter geheel. Daarmee spoort ook een meer organische benadering van complexe, adaptieve systemen, die in creatieve en dialoog staan met hun omgeving, gevoelig zijn voor verandering, maar zich snel kunnen aanpassen. Ze zijn op hun best in instabiele situaties en stimuleren samenwerken in plaats van tegenwerken. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg maakt aannemelijk dat het stellen van goede vragen voorop staat. Ze proberen verschillende mogelijkheden uit en krijgen op die manier meer inzicht in de complexiteiten waarmee ze geconfronteerd worden……
Lees de pdf