Marianne Bestebreur Thema: Participatie en cultuurverandering Vraag: De participatiewet is een feit, maar leven en organiseren in de geest van een nieuw participatie-paradigma is niet eenvoudig en zeker niet vanzelfsprekend. Veranderen is al moeilijk, wat veranderen, hoe veranderen – en soms ook nog – waarom veranderen? Moeten we niet veel meer investeren in duurzame verandering… Verder lezen…
Wendy van Dijck Thema: Kwetsbaarheid is kracht Vraag: Ontwikkeling is een leerproces, een proces van vallen en opstaan. Het is ook nodig om in te kunnen spelen op de maatschappelijke behoeften. Wij als organisatie hebben nog niet veel ervaring met ‘onszelf doorontwikkelen’. Wat is dat? We werken ons een slag in de rondte. Maar is… Verder lezen…
Filiz van Toren Thema: Omslag in de WMO Vraag: Hoe kunnen we oversteken van een familiecultuur die regelgeleid gedrag vertoont, naar een professionele cultuur die zich laat leiden door waarden, welke geïnspireerd zijn door de bedoeling en die uitgaat van de behoeften van de mens? Hoewel we niet allemaal dezelfde snelheid hebben, is toch een… Verder lezen…
Rosaline Zeeman Thema: Loslaten in het veiligheidsdomein Vraag: Veiligheid is alles overheersend en alle andere domeinen worden ook nog eens vanuit eens veiligheidsperspectief bekeken. Wat zegt dat over de staat van ons land? Waarom moeten we curatief repareren wat we preventief laten liggen? Hoe komt het dat we als Veiligheidsclub over een hoge status beschikken,… Verder lezen…
Birgit van Rens Thema: Zonder zuurstof, warmte en voeding geen vuur Vraag: Het proces van wereldbeeld via waarden naar normen en gedrag om uiteindelijk effect te sorteren, is een proces dat steeds weer herhaald moet worden, moet inslijten. Het is een paradox om waarden vooraf te bepalen en vervolgens op te leggen, terwijl deze organische… Verder lezen…
Loes Joosten-Derix Thema: Kweken van creatief bewustzijn Vraag: Als ik naar mezelf kijk en naar mijn collega’s, dan zie ik dat we overmand worden door taken en opdrachten, we vliegen van hot naar her, worden ‘overvallen’ door tal van nieuwe en – op zich inspirerende initiatieven – maar die komen er allemaal bij. Er… Verder lezen…
‘Survival of the fittest’ is oorspronkelijk de theorie van Darwin, die gaat over dieren. In mijn ogen is de mens niet anders. In de moderne tijd waarin we nu leven is het aanpassingsvermogen belangrijker dan ooit. De wereld veranderd in een rap tempo en nieuwe ontwikkelingen vinden iedere dag plaats. Het oude vertrouwde gaat weg… Verder lezen…
Annebeth Evertz Thema: Van regelneef naar regelaar Vraag: De gemeente heeft nog een flinke slag te maken om leefwereld en systeemwereld met elkaar te verbinden. Dat geldt voor juristen in het bijzonder. Hoe kunnen we de vastliggende waarden uit het recht – bijvoorbeeld het verbod op willekeur – verbinden met het verhaal van de… Verder lezen…
Han van den Heiligenberg Thema: De nieuwe rol van de ondernemingsraad Vraag: De drie kernwaarden van de gemeente Roosendaal kunnen een rol spelen bij de ‘ombouw’ van de Ondernemeningsraad tot een actief, positief, meedenken en adviserend orgaan aan de WOR-bestuurder. De OR zal zich in haar werken ‘beperken’ dat alles wat de medewerkers aangaat: van… Verder lezen…
Evelien de Neve Thema: Comfort is killing Vraag: Is het genoeg als de accountant z’n stempel op de jaarrekening heeft gezet? Is het genoeg wanneer ik mijn best doe om zo goed mogelijk mijn werk te doen? Vragen, die me bezig zijn gaan houden: raadsleden die de P&C cyclus onvoldoende in de vingers hebben en… Verder lezen…