Op 7 december 2016 organiseerden de deelnemers aan de eerste 5 leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling in samenwerking met Zeelenberg een minisymposium over de noodzaak van nieuw leiderschap bij de overheid. Plaats van handeling was de Lutherse kerk in Breda, een prachtige en inspirerende lokatie voor een al even inspirerende middag voor alumni, nieuwsgierige (potentiële) deelnemers aan nieuwe leercirkels en (potentiële) opdrachtgevers, voornamelijk gemeentesecretarissen.
Doel van de bijeenkomst was een gevoel te ontwikkelen voor ‘de nieuwe tijd’, wat die zou kunnen worden en wat dat van ons als leiders vraagt. Door niet al te bang te zijn voor een beetje chaos en een beetje angst en onzekerheid leren we ons voortdurend aan te passen èn nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Dat veronderstelt een verandering van gedrag (minder laten leiden door hyperventilerende vragen die we op elkaar afvuren), het ontwikkelen van een flexibele visie (wat zijn onze gewenste toekomstbeelden en hoe werken we daarnaar toe) en een bewustwording van het belang van waarden en een inspirerende organisatiecultuur waarbij centraal staat het durven aangaan van experimenten, die niet allemaal hoeven te slagen.
De prikkelende titel van het symposium “De geest uit de fles” slaat zowel op de inhoud als de organisatie van het programma. De inhoud van de fles – de spiritualiën – bevatte veel leerzame lessen over ‘loslaten en vastpakken’ door de overheid. De organisatie van het programma was vernieuwend omdat een aantal deelnemers aan de leercirkels hun leerervaring deelden met de aanwezigen en daarbij konden rekenen op veel herkenning èn veel vragen.
Een geslaagd, eerste, minisymposium dat mocht rekenen op een ruime belangstelling, een hoge mate van betrokkenheid van de aanwezigen en een hoge waardering voor het gebodene. Voor herhaling vatbaar en passend in de Bedoeling van Zeelenberg om kennis – ook via de sociale ontmoeting – te delen om daarmee bij te dragen aan een effectievere overheid die de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet