Wouter ten Have c.s. – Over de zogenaamde uitgangspunten van verandermanagement
Het is niet toevallig dat in deze rumoerige, dynamische en – vaak – chaotische tijden met z’n complexiteiten en tegengestelde signalen, verandermanagement zoveel aandacht krijgt. Stilstand is voor organisaties geen optie, voortdurend flexibel meebewegen is nodig om het hoofd boven water te houden. En zo zijn er nog wel meer aannamen en veronderstellingen, die ten grondslag liggen aan het advies- en begeleidingswerk van uiteenlopende arbeidsorganisaties door consultants.
Daar gaat precies het boek het boek over, getiteld ‘Verandermanagement veranderd’[1]. Daarin rekenen Wouter ten Have c.s. af met een aantal populaire veranderideeën, zeg maar hypes, in het vakgebied van verandermanagement. Van de 18 wetenschappelijk onderzochte veranderideeën blijken er met enkele slagen om de arm 11 valide te zijn, maar 7 niet. Met het onderzoek beogen de auteurs enerzijds een bijdrage te leveren aan de professionalisering en demystificering van het vak en de vakgenoten. Anderzijds kan het organisaties helpen kritischer naar de eigen veranderstrategieën te kijken. Juist dat laatste is voor ons de reden om uitgebreid op de onderzoeksresultaten in te gaan. We zullen eerst ingaan op de onwaarschijnlijke stellingen, daarna op de waarschijnlijke. Daarna sluiten we af met een reflectie op deze uitkomsten[2].
[1]Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans, Maarten Otto en Steven ten Have (2018) Verandermanagement veranderd; 18 populaire veranderideeën getoetst. Uitgeverij Boom. Amsterdam.
[2]Voor een recensie op hetzelfde boek verwijzen we naar de link met boekblogs van Managementboekhttps://www.managementboek.nl/boekblog/recensies/8286